נפש.
"האיכות הטיפולית מצויה ביכולת הרופא "לקרוא את נפש" הילד, לעודד אותו, להביא לידי ביטוי את יכולות ההתמודדות שלו עם מצבים חדשים במטרה להעצים את בטחונו. אני מבינה ומעריכה את המאמץ של הילד ומזכה אותו בחיזוקים לכל אורך הדרך"
חללית השן | טיפולים לילדים
פגישה ראשונה
זו לדעתי הפגישה המשמעותית ביותר במהלך טיפול. הילד נפגש לראשונה עם הרופא. רמת החרדה הראשונית שלו זהה לרמת חרדת ההורה ובפגישה זו מונח הבסיס לקשר ולחוויה האישית של הילד. עד גיל 4, הילד בתקופה אוראלית ואין ציפייה לשיתוף פעולה. מגיל 4 ומעבר, הטכניקה הבסיסית היא "אמור הראה ובצע". הרופא מספר לילד מה הוא רוצה לעשות, מראה לו ומיד מבצע. זה נכון מהזזת כסא הטיפול, הכנסת מראה לפה או כל פרוצדורה אחרת. בדרך זו מבוטל "הבלתי ידוע" והילד מסוגל להתגייס למטלה המוצגת בפניו. הצלחתו היא שבונה את בטחונו. בפגישה הראשונה אני מעריכה את יכולות שיתוף הפעולה של הילד וכמובן את מצב שיניו. חשוב מאד שהפגישה הראשונה תקנה לילד הישג – הוא התמודד והצליח! לכן, בסיום הוא מקבל פרס ממגירת הפרסים!
איטום חריצים
מילוי בחומר מורכב של החריצים בשיניים הקיימות במישור הלעיסה. איטום החריצים מונע עששת של השטח הלעיסי. הטיפול מבוצע פעם אחת וישנה אחריות על האיטום כל עוד הילד מגיע לביקורות תקופתיות בזמן. הטיפול אורך רק 40 שניות ללא כאב, הטיפול לא יקר ונחשב היום לחובה בשיניים קבועות. היתרונות של הטיפול ברורים ולכן המלצתי היא לבצע איטום גם על שיניים טוחנות נשירות שמשלימות בקיעתן עד גיל שנתיים ובכך נוכל למנוע התפתחות עששת. ילד מגיע לביקורת
פלואוריד תקופתי
מריחה מהירה של לק פלואוריד בריכוז גבוה על השיניים במברשת קטנה ייעודית, מבטיחה ירידה של 40% בתחלואות העששת של שטחים חלקים של השן. השטח הלעיסי המחורץ נאטם בעזרת איטום החריצים והשטח החלק ייהנה מהפלואוריד. התכשירים הקיימים מיועדים להנחה כל שישה חודשים.
שחזור חסר קטן או בינוני של השן
חסר חומר שן יכול להיגרם מתהליך של עששת בו החיידקים "ממיסים" את חומר השן, משבר עקב חבלה או כתוצאה מאיכות חומר שן ירודה – חומר השן כמו מתפורר. החלק החסר הוא שיגדיר את סוג השחזור שישמר את השן. חסר ממוצע – ישוחזר על ידי שיחזור שבלשון עממית קרוי "סתימה" אך מדובר בשחזור כותרת השן ויבוצע בחומר מרוכב לבן. השן המשוקמת תראה ותתנהג כשן שמעולם לא נפגעה.
חסר נרחב המגיע לעצב – ישוחזר על ידי טיפול בעצב. החלק הפגוע של העצב יוסר. הטיפול נקרא "קיטוע מוך" ואם יש צורך להסיר את העצב כולו אזי זה נקרא "טיפול שורש". שיקום השן שעברה טיפול שכזה, משלים את חומר השן החסר בעזרת כתר. ניתן לבחור בין כתר כסוף מנירוסטה לבין כתר לבן מזירקוניה. "והיה כלא היה".
תיקון שבר בשן חלב
שבר בשן נשירה "שן חלב" צריך לקבל התייחסות וטיפול בדיוק כמו שן קבועה ואין שום סיבה להשלים עם נזק בריאותי או אסתטי רק כיוון שהילד קטן ולא משתף פעולה. טכניקות השלמת השיניים משוכללות וחשוב מאד לשחזר שן שבורה מאחר וקו שבר שנותר חשוף ולא מטופל הוא מקור חדירה של חיידקים וגירויים נוספים לעצב השן שעלולה להזדהם, לאבד חיות ובהמשך יתכן ויהיה צורך לעקרה בטרם עת. שחזור כזה של שן או שיניים חסרות מאפשר לילד תפקוד תקין, היגוי נכון וחיוך שמח ללא בושה ומונע את ההערות החביבות של החברים כשיש פגם אסתטי כלשהוא.
שן שחורה
לרוב עקב חבלה השן משנה צבע וזה מציק לילד וגורם להערות מקניטות מחבריו לגן. בעזרת יידע בשימוש בחומרים מורכבים שכוללים טכניקות קישור, ניתן להגיע לשן לבנה – מה שיגרום לחיוך מאושר של הילד ושל הוריו.
אבדן מוקדם של שן / שן חליפית
ניתן בכל גיל "להדביק" שן במקום שן שאבדה. זה טיפול מתוחכם, לא פולשני ומקנה הרבה אושר למטופל.
אבדן שיניים קבועות
במתרפא צעיר – אבדן שיניים קבועות בדרך כלל עקב חבלה – הוא אתגר טיפולי מורכב. הדרך הנפוצה להשלמת השן החסרה היא מתן סוג של פלטה להוצאה המוחזקת על ידי ווים לשיניים האחוריות בפה ועליה צמודה השן החסרה. העובדה שזה מכשור להוצאה מביכה את המתרפא שמתבייש שהמכשיר יפול לו וכולם יראו את החסר כך שהפגיעה המשמעותית – מלבד הפגיעה בשיניים – היא אבדן הביטחון העצמי בגיל שהוא כל כך קריטי. אני יודעת להשלים את השן החסרה בשחזור קבוע שאינו ניתן להוצאה. הילד שוכח בכלל שחסרה לו שן. זה מצריך שימוש בחומרים וטכניקות חדשניות שפיתוח החומרים החדשים ברפואת שיניים מאפשר. הפתרון מבוצע בישיבה אחת, ללא צורך במעבדה –עובדה שמקלה ומוזילה את הטיפול. חשוב לציין ששתלים אינם פתרון בגיל צעיר מאחר והלסת עדיין מתפתחת.
שתלים
הידע כיום מכתיב דחייה ככל האפשר של שימוש בשתלים מאחר ותהליך גדילת העצמות אצל גברים נמשך עד גיל 30 (אצל נשים קצת קודם). במרפאה שלנו אנחנו מתמחים בפתרונות לנושא.
צילומי רנטגן
צילומי רנטגן מיועדים לאבחון נגעים שלא ניתן לראות בראיה ישירה, כמו עששת בין השיניים, תהליכים בשורשי השיניים ותהליכים בתוך החניכיים. צילומי הרנטגן במרפאה הינם דיגיטליים, עובדה שמשמעותה קרינה זעומה יחסית לצילומי הרנטגן הרגילים, פענוח מידי ועלות נמוכה.
טיפול בגז צחוק
גז צחוק ניתן במטרה להפחית לחץ וחרדה של המטופל, בכל גיל. הוא מקל על הטיפול, מטשטש את תחושת הזמן ולכן מאפשר להאריך את זמן הטיפול. לצערי, עקב חוסר ידע עגום של רופאים בתחום זה השתרש נוהל תמוה בו המטופל נדרש לשמור על צום 3 שעות לפני מתן גז הצחוק. זהו נוהל פסול שנובע מחוסר ידע. מטרת מתן גז הצחוק היא להפחית חרדה ואין שום הגיון להרעיב את המטופל לפני הטיפול! זה ודאי לא תורם ליכולתו להתמודד או לשתף פעולה. בנוסף, חשוב שהרופא יפתור את בעיית הפחד בתקשורת ובטכניקות התנהגות. אם כך יעשה – הילד ישתף פעולה בנשימת גז הצחוק והטיפול יהפוך לחוויה נעימה וקצרה עבורו (למרות שבפועל היא יכולה לארוך זמן רב יותר – תחושת הזמן כאמור מתערפלת).